Projeksiyon Türleri

Projeksiyon Cihazı Nedir?

Projeksiyon cihazı akıllı cep telefonu, tablet, bilgisayar, laptop veya televizyon gibi bir cihaza ait görüntüyü belirli bir yüzeye –duvara, perdeye v.s- yansıtan cihazlara verilen isimdir. Genel olarak sunum, sinema veya video izleme amacıyla kullanılmaktadır. Projeksiyon cihazı seçiminde kullanılacak odanın veya alanın yapısı ve özellikleri dikkate alınarak seçilmelidir.

Projeksiyon Cihazı Çeşitleri Nelerdir?

Projeksiyon cihazları kendi içerisinde DLP, LCD ve LED olmak üzere üç çeşide ayrılırlar. Günümüzde en sık kullanılan ve tercih edilen projektörler LCD ve DLP Projeksiyon cihazlarıdır.

1- LCD Projeksiyon

LCD projeksiyon cihazlarının yapısında, RGB (Red-Green-Blue) dediğimiz Kırmızı-Yeşi-Mavi renkler için üç tane camdan meydana gelmiş LCD Panel bulunmaktadır. Bu üç adet panelden geçen ışık dikroik prizma bir lens sayesinde duvara yansıtılır.

Buradaki dikroik (iki renkli) ayna sistemi lambanın ışığını kırmızı, yeşil ve mavi kısımlara ayırmak için kullanılan bir prizmadır. Bu prizma dikdörtgen bir cisim meydana getirir.

2- DLP Projeksiyon

DLP (Digital Light Processing) projeksiyon cihazları optik yarı iletken diye tabir edilen DMD (Digital Micromirror Device) sistemini kullanır. DMD yapısında bulunan çipler meydana gelen görüntüdeki her bir piksele karşılık görüntü oluşturmak için ışığı yansıtabilen binlerce küçük alüminyum ayna parçacıklarından meydana gelmiştir. Aynalar hareketlidir ve aynı zamanda ayna sayısı çözünürlüğü belirleyen faktördür.

3- LED Projeksiyon

Bu tipteki projeksiyon cihazlarının en önemli özelliği uzun lamba ömürleridir. Bilindiği üzere her projeksiyon cihazının bir lamba ömrü vardır. LED özellikteki bir projeksiyon cihazı için yaklaşık olarak 30.000 saat lamba ömrü vardır. LCD ve LED özellikteki projeksiyon cihazları karşılaştırıldığında LED Projeksiyon cihazlarının kullanımı oldukça avantajlıdır. LED’te aynı zamanda dada küçük yapıda projektörler kullanılmaktadır. Ayrıca ısınma gibi bir problemi olmadığından ekstra bir fan kullanılmaz bu nedenle boyut olarak oldukça küçük yapıdadırlar. Ancak LED Projeksiyonlarının ansilümen dediğimiz özelliği LCD’lere göre daha düşük düzeydedir.

Kaynak:

• vimeo

• projectors-av